Места за хапване

Рибен ресторант „Плимари“

Невероятен ресторант, рапозложен на каменистия плаж Аналипси в долната част на селището Еклисия Аналипси, Гърция, който ще ти го похвали всеки местен жител.

image

Старинна семейна къща на рибари, построена от камък, както всичко наоколо. Къщите, в почти всички селища, пръснати из планината Пелион, са с масивни каменни стени, високи тавани, дървени гредореди, покриви, покрити с каменни плочи. Е, в случая каменният покрив лиспва, поради реновацията, която Спиро е направил, но автентичността на сградата е съхранено. От ресторанта се разкрива прекрасна гледка към морето и плажовете Аналипси и Хорефто. Кристално чистата вода е буквално на 20 метра от ресторанта и можеш да се разхладиш докато чакаш да ти приготвят храната. Аз лично го направих с бира Фикс в ръка.

IMG_1278

Ресторант Плимари е собственост на Спиро, който сам се грижи в кухнята на заведението му винаги да има прясна риба и морски дарове.

 Сутрин и/или вечер излиза с лодката си в Бяло море и винаги се връща с някой друг октопод, див лаврак, ципура, калмар, сафрид, сардини и барбун. Той е и главният майстор на скарата като бих казал, че се справя отлично с приготвянето и на ястията в пещта, която е разположена в двора на ресторанта. С тази опция, пред вас се откривя възможността да си поръчате и чеверме, което да бъде приготвено специално за вас със заявка от предишния ден. При Спиро всичко е вкусно. Това, което опитах, бяха:  салата от октопод, гювече с патладжан и два вида сирена, цацики, сардини, скордаля и гаврос:

Салата от октопод

Салата от октопод

цацики

Цацики

гювече с патдладжан и два вида сирена

Гювече с патдладжан и два вида сирена

сардини

Сардини

Обстановката в двора на къщата е приятна. Масите са разположени под черници, асми и краси увивни цветя. Получава се шарена сянка, която в комбинация с морския бриз, разхлажда доста успешно и в най-топлите дни.

IMG_1275

Освен с риболов, Спиро се занимава и с фермерство. Отглежда ябълки в малка ферма, намираща се между Хорефто и Загора. Както повечеото фермери тук, отглеждат вкусният и сочен сорт Пинк лейди. Препоръчвам на всеки да вкуси такава ябълка. Няма нищо общо с тези, които се внасят на българския пазар. Ако някой ден стигнете до някое селище в планината Пелион, задължително пробвайте и от местните лимонови праскови. Аз лично се влюбих в този плод и божествения му вкус.