Плажове

Дамухари, Пелион, Гърция

пристанище Дамухари

Дамухари е старинно византийско селище с пристанище и крепост, което е запазано и до днес. Калдъръмите му и старинните къщи са напълно автентични и са преврнати в хотели или заведения. Намира се в подножието на планината Пелион, на няколко километра южно от Хорефто. Всички постройки са направени от камък, а около тях можете да видите вековни дървета, сред които и палми с дебели стебла, непозволяващи да ги обхванете сами с ръцете си.

Хотел в Дамухари

Хотел в Дамухари

Плажът на Дамухари е със ситни камъчета, които не са от тези няприятните, дето ти се забиват в краката и не можеш да ходиш нормално. Водата е кристално чиста, залива, в който се намира плажа, е без вълни. Точно на плажа, под сенките на стари чинари и дъбове, стара рибарска къща е превърната в гостоприемна таверна и там можете да отдъхнете от силното слънце като се разхладите с охладено узо или ледена бира и се подкрепите с вкусна рибена супа и всякакви морски дарове.

Плажът на Дамухари

Плажът на Дамухари

От самия плаж, в южната част на залива, където започва планината Пелион, има старинна пътека, с мраморна настилка, която води до съседно селище и до един доста самотен и не много популярен сред туристите плаж Факистра. Разходката си струва, малко е изморителна, защото преходът е около 4-5 км, но е едно прекрасно изживяване, защото гледките към морето от планината и към бреговете са невероятни.

Планината Пелион и пътеката към Факистра

Планината Пелион и пътеката към Факистра

Плажът Дамухари, заснет от пътеката към Факистра

Плажът Дамухари, заснет от пътеката към Факистра

В Дамухари можете да срещнете много лъчезарни и добродушни местни жители като този уличен музикант, който прилича на младия Кърт Кобейн.

Уличен музикант в Дамухари

Уличен музикант в Дамухари

Пристанището на селището е на няколко столетия и се използва и до ден днешен от местни рибари и туристи, които идват да посетят и разгледат Дамухари по вода.

Пристанището на Дамухари, заснето от крепостта

Пристанището на Дамухари, заснето от крепостта

Като завършек мога да кажа, че препоръчвам при посещение на Загора или Хорефто в Пелион, задължително да се отбиете до Дамахури. Всъщност планината Пелион е едно от най-прекрасните кътчета в Гърция, където можете да се насладите на прохладата на гората като през деня я съчетавате с плажуване по екзотичните брегове с малките неповторими плажове на местните старинни селища. Пожелавам на всеки да може да си позволи и да обиколи тази планина и нейните плажове.