Плажове

Лефкада

Този гръцки остров те пленява с дивотията и китните старинни селища. Това, което се запечатва в спомените ти обаче, са тюркоазени плажове – всеки един със своя собствен чар, всеки един със своя история. Намира се в Западна Гърция, в Йонийски море, и в близост са о. Итака, Кефалония, Меганиси и Скорпио – собственост на Онасис.

Бях тръгнал да разгледам Лефкада, когато разбрах, че има спот за уиндсърфинг на плажа на Василики. Поостанах. Обожавам да карам сърф, а мястото е страхотно за това преживяване. Вятърът е силен, плъзга се по билото на близкото възвишение и се завихря надолу към плажа. Няма вълни, можеш да развиваш високи скорости. Както каза собственика на сърф училището Никос: „Там вътре е бойно поле“. Това място е рай за сърфистите от Северна Европа, беше пълно с британци и скандинавци. Училищата са на много високо ниво, част от инструкторите бяха от Австралия и Нова Зеландия, а тези хора определено знаят как се кара сърф.

Василики - изглед от възвишението

Василики – изглед от възвишението

Уиндсърф - преди да го хвана вятъра навътре в морето

Уиндсърф – преди да го хвана вятъра навътре в морето

Плажът на Василики

Плажът на Василики

Въпреки желанието ми да карам сърф, любопитството ми надделя и тръгнах да разглеждам и други места по острова. Насочих се към Порто Кацики – един от емблематичните плажове на Лефкада. Там се стига лесно с кола и има доста туристи, отделно много корабчета и лодки включват в програмите си тази спирка. Плажът е покрит с обли камъни и препоръчвам да си вземете обувки за плуване или здрави джапанки, аз лично си скъсах моите, ходейки по по въпросния чакъл, и прибирането ми от единия край до другия бос беше страхотен точков масаж на стъпалата ми. По едно време ми се искаше да ходя по жар като нестинарка.

Порто Кацики

Порто Кацики

Приближавайки се към морето, ходенето по тези камъни става по-лесно, защото има вода и те потъват под краката ви, разместват се и някак си не се усещат, както навън. Водата е страхотна – толкова синя, толкова прозрачна и както на почти всеки плаж на острова, става бързо дълбока, което я прави перфектна за гмуркане от скалите, намиращи се по средата на морето.

Плажът и водите на Порто Кацики

Плажът и водите на Порто Кацики

Един от първите ми въпроси към местните беше дали Егремни съществува все още. Преди няколко месеца един рибар беше заснел от лодката си земетресение, което унищожи пясъчната ивица на този невероятен плаж. Казаха ми – „Да, морето ни го върна“. Вълните са направили нанос от пясък и плажът си е там. Единственото особено е, че вече може да се достигне само с лодка, поради срутените скали по пътеките към него, което го прави още по-привлекателен, защото в даден момент Егремни може да бъде само за теб.

Егремни

Егремни

Когато си на Лефкада, е задължително да прекараш поне един ден в пътуване с лодка. Пристанищата в Лефкас и Нидри предлагат много възможности за наемане на всякакви по големена и вид мореплавателни съдове. Мисля си, че трябва да си подарите някой път това преживяване, ако не сте го правили досега. Можете за един ден да разгледате целия остров и да спирате на всички места, където искате да поплувате и да се полюбувате на гледките, а те са много. А може да прекарате и цяла седмица на някой катамаран и да слизате от него само, когато искате да се разхладите във водата. Ще се носите по водата, вълните ще ви клатушкат леко, слънцето ще грее за вас. Не е ли страхотна идея?

Рзходка с лодка

Рзходка с лодка

Скали и море, а сред тях малки незабележими плажове

Скали и море, а сред тях малки незабележими плажове

Малка църква по извитите улички на острова

Малка църква по извитите улички на острова

А сега да поговорим малко за храната. Гръцка кухня – предлага много възможности, но аз лично предпочитам морската храна. Намерих една страхотна таверна в Агиос Никитас. Казва се Портони. Собственикът е рибар и лично лови рибата всяка сутрин. Хубавото е, че всеки ден уловът е различен и можеш да опиташ различни видове риба, а цената е страхотна – два пъти по-евтино е от таверните, които посетих миналата година в Халкидики, например. Имаше октоподи, сепии, каламари, бакаярос, морски език, барбун, див лаврак, дива ципура и каквото друго излезе. Домакинът си произвеждаше и домашен зехтин. Направи ми впечатление, че цветът му е различен, а вкусът му божествен. Убедих го да ми продаде няколко литра. Препоръчвам ви да отидете на това място. Ще ви посрещнат като приятели.

Морски език и Барбун

Морски език и Барбун

image

Бакярос

Бакярос

image

Октопод

Октопод

1 Comment

  1. Павлина Струпчанска says

    Бях на Великден, тази година. Много е красиво и екзотично. Обиколихме всички тези острови с кораб. Отидете и вижте.

Comments are closed.